Amiben világelsők vagyunk: a gyűlölet

Valamikor 2001 táján kezdődött, azaz lassan tizenöt éve, hogy a politikai közbeszéd vezérfonalává a gyűlöletet tették, hogy ki kezdte és ki folytatta, az irreleváns. Egy darabig csak egymást mocskolták egyre minősíthetetlenebb hangnemben rágalmazva, vádaskodva, hazugnak nevezve egymást. Eleinte csak árok ásásnak hívták, ma már neve sincs, hiszen lassan nincs is más csak árok, árok hátán. Feltüzelték, fanatizálták híveiket, saját és hűbéreseik hatalmi törekvései érdekében. Soha nem a “népért”, mindig csak magukért. Természetesen, mindezt a plebsz számára egy szebb jövő ígéretével, egy boldog, gazdag Magyarország ( soha el nem érkező) délibábjával kapcsolták össze. Elhitették (valljuk be, szinte mindenkivel), hogy a cél érdekében a másikat meg kell semmisíteni, ki kell nyírni, tönkre kell tenni, mert amíg léteznek ebben az országban komcsik, fasiszták, liberálisok, jobberek, szocik, addig nem jön el a szebb jövő. Más kérdés- amire nem gondol a begőzölt nép- hogy mindig is lesznek jobberek, szocik, libsik, fasiszták, már csak azért is, mert egy társadalom soha nem homogén, hanem színes. Aztán, ahogy mentünk előre az időben, a felkorbácsolt gyűlölet lett a hatalom legkedvesebb fegyvere velünk szemben, pont azokkal szemben, akik vevők voltunk arra, hogy gyűlöljünk. És úgy tűnik, nincs megállás, most már a gyűlölet maga keresi meg tárgyát – némi hatalmi segítséggel. Így aztán indulataink tárgyává tettük a cigányokat, a szegényeket, a zsidókat, a gazdagokat (válogatás nélkül nem megkülönböztetve a tehetségest a bűnözőtől) a melegeket, az EU-t, a multikat, a külföldi tulajdonú cégeket, a nyugatot, Amerikát és legújabban a menekülteket, válogatás nélkül egybemosva terroristát az éhező, rongyos gyerekekkel. Ha igaz, már szabad csapatok is vadásznak rájuk délen. Felkorbácsolt gyűlölet, ami vakká tesz, hogy ne láss mást, ne gondolkodj, hogy mit miért tesznek ott fent és, hogy eszedbe se jusson, hogy elfogadd azt, hogy nem vagyunk egyformák. Mások vagyunk mindahányan, de a kiút csak együtt lehetséges ebből a mocsokból, csak együtt, egymással önmagadért. Különben ezen az úton megállíthatatlanul a szakadék felé rohanunk, oda, ahol nem tudni előre, hogy pontosan mi vár ránk, de hogy az nem a “szép reményű” Magyarország lesz, az biztos.

11 című bejegyzés “Amiben világelsők vagyunk: a gyűlölet” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Lajos, tökéletesen igazad van, de azért ezt elteszem a gyöngyszemeim közé: “Különben ez az út megállíthatatlanul a szakadék felé rohan “.

 2. Pont most olvastam egy hasonló jellegű cikket és mondhatom, örömmel tölt el, hogy végre kezdik észrevenni az emberek a lényeget! Bár, ez leginkább két cikkírót jelent, mivel a másik cikk alatt hozzászólóknak nemigen jött át az üzenet! Remélem, ez a cikk más sorsra hivatott és itt nem egymás marcangolása lesz a fő csapásirány!
  Így tovább!

 3. “A gyűlölet-vallás vérszomja istene
  nálad alkalmasabb főpapot ismer-e?” – írta Orbánhoz egy személy (banhomme).
  Tudjuk, hogy a buta tanulatlan tömeg manipulálható a leginkább. Ennek okán felmerül az a kérdés, hogy miért is silányítják el az oktatást?
  Persze, ha valaki, jelen esetben Orbán, a Chomsky-tízparancsolatot tartja szem előtt és az egyik tanácsadója a gyűlöletet jelölte meg fő szempontnak az Orbán imázsépítésben, akkor ne csodálkozzunk, hogy ebben az országban a gyűlölet az úr!

 4. Mi volnánk az elsők? Ez nem igaz. Az tud igazán gyűlölni, aki mindezt higgadtan el tudja tervezni, aki hasznot tud húzni az érzelmeiben sérült emberek vergődéséből. “hogy ki kezdte és ki folytatta, az irreleváns” ??? -pedig nem az, csak nem azért kell a dolgok okait keresni, hogy újabb célpontja legyen a tengernyi gyűlöletnek, hanem, hogy tanuljunk a hibákból.
  Nem a véletlenek alakultak ily rosszul csupán, hanem kívülről, eltervezetten manipulálnak egy egész nemzetet, és ha nem kapunk észbe, akkor a termést is szépen learatják, ahogyan már sok országban, ugyanerre a kaptafára dolgozva meg is tették.

 5. Nem kell kívül keresni bűnbakot, magunkat pedig felmenteni, hiszen azért ez az egyén döntése valamennyire. Ebben az országban élő embereknek, hol a gyökere, van múltja? Sokszínűek vagyunk, de a Magharok mindig is sokszínű nép volt, bár egy nyelvet beszéltek, mindenki elfért a zászló alatt, amíg a törvényeket betartotta, és ez teljesen normális, csakhogy akkor mindenkire ugyanaz a törvény vonatkozott, nem lehetett kibújni alóla! Ma a törvényeket alakítják magukhoz, a saját igényeikhez. Milliárdokat keresnek, tőled elveszik a TB-t és a nyugdíjat, maguknak állami kórházat tartanak fenn, de neked nem jár, ha 50-60 felett meghalni mehetsz a kórházba, három hónapot vagy mégtöbbet vársz egy vizsgálatra, nem érdekes, hogy addig belehalsz! Az 1946-os nyírkai jóslat nagy része már beteljesült, és bár eddig rajtunk múlt, a végkifejlet kimenetele rajtunk múlik és az is, hogy meddig tart! Érdemes elolvasni!

 6. Szia. Azt, hogy mi vezetett ide, nem tudom megítélni. Lehet a gyűlölet az embet sajátja és csak egy kis olaj kell rá? Egyszerűen csak annyi történik, hogy a folyamatos csalódottság gyűlöletet vált ki? Mint a gyermekben, aki rossz családban születik és emiatt utál mindent a világban. Utálja például anya új pasiját, apa új feleségét, abban élve, hogy miattuk történt az, ami. Azt hiszem nálunk, Magyarországon is valami hasonló dolog történik. Itt van apuci új csaja, a bevándorlók. Ha nem is miattuk van minden, de tőlük biztos, még rosszabb lesz…
  Ilyen helyzetben normális emberek is megindulnak a szélsőségek felé. Többen sajnos a szélsőséges gyűlölet felé, kevesebben a szélsőséges tolerancia felé.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s