Mit jelent a szögesdrót a freskón?

Válasz egy tegnapi kommentre.

Minden tradíciónak, legyen az keresztény, hindu vagy buddhista, legalapvetőbb törvénye vagy tanítása a szeretet, a karuna, a szerető együttérzés és minden morálisan egészséges társadalom erkölcsi alapvetése is az együttérzés, az elesettek felkarolása, a szegények és rászorulók támogatása. “Senkinek semmivel ne tartozzatok, hanem csak azzal, hogy egymást szeressétek; mert aki szereti a felebarátját, a törvényt betöltötte. Mert ez: Ne paráználkodjál, ne ölj, ne orozz, hamis tanúbizonyságot ne szólj, ne kívánj, és ha valamely más parancsolat van, ebben az igében foglaltatik egybe: Szeressed felebarátodat mint tenmagadat. A szeretet nem illeti gonoszszal a felebarátot. Annak okáért a törvénynek betöltése a szeretet.” / Róm. 13.8-10 / Keresztény ország, keresztény magyarázat.

A szögesdrót a freskón nem jelent semmit. Szögesdrót a Teremtő és az ember között, már más kérdés. A kerítés elválaszt, kintre és bentre, engem tőle és az egységből kettősséget eredményez.  Istentől elválasztva annyit tesz, mint az igazságtól és a fénytől megfosztva lenni. A sötétségben bolyongó ember az, aki nem ismeri az egy és oszthatatlan Isteni akaratot, a szeretetet.  A lényeg a törvény, az minden hívő és nem hívő, de igaz ember számára ugyanaz: szerető együttérzés. Minden tradíció legfontosabb tanítása erről szól. Szeresd felebarátodat, mint tenmagadat, segítsd az elesetteket, ahol jut hatnak, ott jut mindenből a hetediknek is, adakozz a rászorulóknak. Erről szól a szögesdrót, elválasztva lenni a legalapvetőbb erkölcsi, morális elvárásoktól, azaz az embertelenségről.

Egy gondolat a(z) “Mit jelent a szögesdrót a freskón?” című bejegyzésnél

  1. Pontos és igaz Kováts Úr hozzászólása.Kérdés az, hogy hol vannak az egyházak vezetőinek a nyilatkozatai? Szavukat nem hallatják! pusztai.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s